Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Τα μικρά μυστικά του ούζου


Τέταρτο και τελευταίο (προς το παρόν) αφιέρωμα στο ούζο Πλωμαρίου. Τι καλύτερος επίλογος από την αποκάλυψη των μυστικών του ούζου...

-Γιατί το Ούζο Λέσβου και συγκεκριμένα το Ούζο Πλωμαρίου θεωρείται το καλύτερο Ούζο της Ελλάδας;

Η γεωγραφική θέση της Λέσβου, στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας, η θάλασσα και το πλούσιο έδαφος επέτρεψαν στους ντόπιους παραγωγούς να φτιάξουν ούζο εξαιρετικής ποιότητας.  Επιπλέον, το Πλωμάρι συνορεύει με το γεωγραφικό διαμέρισμα του Λισβορίου, όπου παράγεται ο καλύτερος γλυκάνισος στον κόσμο, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του Ούζου Πλωμαρίου. Για αυτούς τους λόγους, άλλωστε, το ούζο Πλωμαρίου αναγνωρίστηκε ως προϊόν με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη ποιότητας.



-Από που προέρχεται η λέξη ούζο;

Η προέλευση της ονομασίας του ούζου λέγεται ότι προέρχεται από τη φράση "uso Massalia", δηλαδή "προς χρήση στη Μασσαλία" που αναγραφόταν πάνω στα κιβώτια που προορίζονταν για την πόλη αυτή. Η φράση αυτή έγινε συνώνυμη του καλής ποιότητας ούζου, και στη συνέχεια η λέξη "Μασσαλία" έφυγε και έμεινε η λέξη uso=ούζο που στο εξής χαρακτήριζε το ποτό.


-Γιατί το ούζο αλλάζει χρώμα όταν προσθέσουμε σε αυτό νερό ή πάγο;

 Το ούζο χρωστά την χαρακτηριστική γεύση του στο γλυκάνισο, του οποίου τα αιθέρια έλαια είναι διαλυτά στο αλκοόλ αλλά αδιάλυτα στο νερό. Έτσι, παραμένουν αόρατα στο σκέτο ούζο, όταν, όμως, προσθέσουμε σε αυτό νερό ή παγάκια, διαλύονται και δίνουν στο ποτό τη χαρακτηριστική γαλακτώδη του όψη.

-Ποιος ο σωστός τρόπος σερβιρίσματος του ούζου;

Η γεύση και τα αρώματα του ούζου αναδεικνύονται καλύτερα όταν το ούζο σερβιριστεί ως εξής: Πρώτα βάζουμε στο ποτήρι μας το ούζο, μετά κρύο νερό και αν επιθυμούμε να προσθέσουμε και πάγο, ακολουθεί στο τέλος. Με αυτόν τον τρόπο, η θερμοκρασία του αποστάγματος πέφτει σταδιακά, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη απελευθέρωση των αιθέριων ελαίων που χαρίζουν στο ούζο τη μοναδική του γεύση και το υπέροχό του άρωμα.

-Πότε καταναλώνεται το ούζο;

Το ούζο μπορούμε κάλλιστα να το απολαύσουμε τόσο το καλοκαίρι, για να συνοδεύσουμε τους μεζέδες μας,  όσο και το χειμώνα, ως απεριτίφ ή ως συνοδευτικό μεζέδων και φαγητού, ακόμη και ως συστατικό cocktail!


-Το ούζο ως διεθνές ποτό

Μπορεί το ούζο να είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, και μάλιστα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, είναι όμως και ένα διεθνώς καταξιωμένο ποτό, πολύ γνωστό και έξω από τα όρια της χώρας μας. Μάλιστα, οι συνειρμοί που όλοι μας κάνουμε όταν ακούμε τη λέξη «ούζο» - καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα και, πάνω από όλα, μοίρασμα και καλή παρέα - είναι και οι λόγοι για τους οποίους το ούζο σήμερα είναι ιδιαίτερα αγαπητό και στους ξένους.

Το Πινάκιο και το Ούζο  Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σας προσφέρουν 12 σετ από 1 φιάλη Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, 4 ποτήρια σωλήνες και μία συλλεκτική μπλούζα. Δεν έχετε από τα να στείλετε mail με την ένδειξη Ούζο  Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου στο pinakio.blogspot@gmail.com
Επειδή όμως ακολουθούν κι άλλοι διαγωνισμοί τις προσεχείς ημέρες κάντε like στο http://www.facebook.com/pinakio
ΥΓ: Οι νικητές ενημερώνονται με απαντητικό mail και δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους.

 Διαβάστε επίσης και τα προηγούμενα 3 αφιερώματα του Ούζο  Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου:
-Ούζο Πλωμαρίου: Η μυρωδιά της Ελλάδας σ' ένα μπουκάλι http://pinakio.blogspot.gr/2012/07/blog-post_22.html
-Η ιεροτελεστία της απόσταξης του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου  http://pinakio.blogspot.gr/2012/07/blog-post_29.html
-Το άδολο ή αλλιώς η καρδιά του ούζου http://pinakio.blogspot.gr/2012/08/blog-post_5.html